Få vårt nyhetsbrev

Kundservice 042 - 21 65 00
På svenska In English

Steg 2 - Färganalys

Titta nedan på de fyra årstiderna för att ta reda på vilken färgskala du har. Tänk inte att du måste vara en vinter bara för att du har mörkt hår eller för att det verkar mer logiskt med tanke på hur du upplever just den årstiden utan försök vara neutral i utgångsläget så att du kan göra en korrekt bedömning. Det skiljer  på färger vi tycker om och färger som passar oss. Visst kan man använda färger från andra årstider också men det är aldrig fel att ha riktlinjer. 

Sommar

Sommaren har skira, lite dämpade färger. De har en sval ton med blå eller rosa underton och låg kontrast mellan hår, ögonfärg och hudton. 
Ljusbrunt, askblont eller grått hår. 
Blå, gröna eller blågröna ögon. 
Kända somrar: Scarlett Johansson, Paris Hilton. 

Vilka färger passar man i som sommar? 
Mjuka, neutrala färger och pastellfärg, liksom dämpade färger med kalla undertoner. Ljusblått, rosa, lila, lavendel, plommon och blekt gult brukar passa dem bra. 

Undvik intensiva, livfulla nyanser eftersom de oftast kommer att se för hårda ut. Jordfärger, svart och orange kommer också att ta för mycket uppmärksamhet från ansiktet.
Vinter

Vintern har mörkt hår och blek hud eller mycket mörkt hår och mörk hy. De har en kall färgskala och det är det som är dess kännetecken. Vintern har klara, starka och kontrasterande färger. Med det menas att det är stor skillnad mellan deras hårfärg, ögonfärg och hudton. 
Svart eller mörkbrunt hår. 
Blå, bruna eller gröna ögon. 
Känd vinter:  Cher 

Vilka färger passar man i som vinter? 
Vintrar passar i färger som är vassa, starka och tydliga. De ser bäst ut i intensiva, rika färger som svart, marinblått, rött och chockrosa. Vill man ha ljusare färger man kan bära ljusa vita eller isiga pasteller, såsom kalla blå färger, rosa och gult. 

Undvik jordnära toner och dämpade färger som beige, orange och guld eftersom de ofta inte kommer att göra hudfärgen rättvisa. 
Vår

Våren har en varm färgskala som är pigg och fräsch och passar därför också i sådana färger. 
Gyllenblont, gyllenbrunt, eller rött hår. 
Blå, blågrå, blågröna eller turkosa ögon. 
Kända vårar: Mariah Carey, Jennifer Aniston. 

Vilka färger passar man i som vår? 
Vårar kan bära mycket bleka, mjuka färger, såsom persika, kamel, gyllengult, gyllenbrunt och ljusblått. De ser också bra ut i elfenbensvitt, ljusgrönt, starkt rött, distinkt blått och korall.

Undvik färger som är dämpade eller för mörka. Svart och vitt brukar sällan passa eftersom de är alltför kontrasterande.
Höst


Höstar har en djup och varm hudton. Höstens färger kan vara både naturfärgade och mossiga men samtidigt också starka och intensiva. Nyckelordet är dock alltid varm. 
Kopparrött, gyllenbrunt eller kastanjebrunt hår. 
Mörkbruna, hasselnötsfärgade eller gröna ögon. 
Kända höstar: Jessica Alba, Angelina Jolie 

Vilka färger passar man i som höst? 
Gyllene färgtoner eller kryddiga och jordnära färger kommer att se bra ut på en höst. Höstar kan bära både dämpade och sådana rika varma färger som kan ses i höstlöven. De passar i kamel, beige, oliv, orange, guld och mörkbrunt. De kan också se bra ut i en rik, varm grå ton. 

Källa sminktips.net